Veckans plansch

medelhavsseglingen
Det är ju många som har följt vår seglats och undrat vart vi har befunnit oss, som den här bilden bevisar så har en stor del av vår tid ägnats åt att bära Sanibel över land.

Napoleons återkomst

Segling Frankrike 497 

Inleder min andra seglingsdag  ever in life med att be till Ulrik där nere i djupet. Jag bad och fick ett åksjukeplåster bakom örat, somnade gott in och vaknade med hela Sahara i munnen. Scopoderns fina biverkan, muntorrhet. För att fira min nyvunna friskhet åker napoleonhatten på. (Vissa på Sanibel tycker mer jag liknar Pippi Långstrump, Napoleon är dock 3 miljarder coolare.)

 

Största äventyret väntar. Seglats över stora stora läskiga havet. Vi lämnar Napoleons ö Korsika och beger oss mot côte d’azur. Rivieran ska erövras!  Inser än en gång att Ulrik hört min bön. Stiltje. Så det där med äventyrlig  livsfarlig överfart  i halv storm med en ständig båtlutning på 40 grader blev det inget av med. Vi tuffade fram i 4 knop på motor. Lugnt o fint, tuff, tuff, tuff, inte ens en liten dyning. Och framför allt ingen sjösjuka!

 

 

Segling Frankrike 558

 

Fridfullt sitter vi mitt ute i ingenstans utan land i sikte och smuttar på Hjalmars nya specialité, iskaffe, då det styrbord uppenbarar sig en stor brun klump. Fantasin börjar ta fart, Karin utropar“ Det är en jättebajs!” Paul spinner på “ En valbajs”. Vi hinner gå igenom samtliga havsdjur innan Paul utropar “Nej kolla, det är ju en sköldpadda! “ Vi styr närmare och Paul kastar sig ut med cyklop och kamera, Calle likaså och plötsligt simmar de omkring där alla tre. Sköldpaddan med sin avbitartång till gap som spottar och fräser och  Paul ivrigt fotande då the turtle gör sina utfall mot Calle. Coola killar.

Minuter senare uppenbarar sig nästa turtle men denne anar ugglor i mossen och dyker snabbt ner till 2500 meters djup.

IMGP3982

Jag tar på mig rollen som djurspanare i fören och det dröjer inte länge förrän utropet kommer: “ Delfiner babord!” Hurra vilken dag, de hoppar och vinkar men håller ett bekvämt avstånd från Sanibel. Antar att sköldpaddorna skvallrat om de farliga brunbrända filurerna med cyklop.  Innan mökret kommer har ännu en delfinfamilj uppenbarat sig. Lyckan är gjord.

Segling Frankrike 572

Solnedgång och nattpass. Jag o Karin stiger upp vid 04. Tystnaden är total och en liten vind tar oss framåt i 1-2 knop. Långt borta i horisonten ses Monaco o Nice. En upplyst färja passerar, i övrigt mörker! Solen kämpar sig upp över horisonten och vi intar efter ett skönt nakenmorgondopp Monacos hamn där yachterna och Lionel Ritchie väntar. Jag har överlevt min första havseglats.

Båtspotting

Vad roar man sig med i Monaco? Båtspotting.

Segling Frankrike 612

O’MEGA 28e största yachten i världen. Går att hyra för det facila priset av 260000€ per vecka.

Segling Frankrike 583

Al Mirqab, 7e största yachten i världen. Ägs av Quatars premiär och utrikesminister, som är samma person. Lite för stor för att få vara med och ligga i hamn. Fiskebåten på bilden är aningen sur för att Al Mirqab ankrat ovanpå fiskenäten. Nämnda minister kom precis under inläggsförfattandet in i en 30fots tender och lade till vid Sanibels brygga för att kliva över i en vit Porche 911 GT3. Vi hann inte ens bjuda på ost.

Segling Frankrike 594

Lite oklart vad båten heter. Det festliga är mannen på 40+ som tittar på från poolen på flybridge när en deckhand kör fram en babyblå Bentley Continental GT Cab åt damen ombord. Hon har nog i alla fall fyllt 25.

Segling Frankrike 600

Y3K, en custom Wally 100 fot. Kanske bland de snyggaste båtarna som finns (förutom Sanibel)

Segling Frankrike 592

Riva, kanske de snyggaste motorbåtarna. Givetvis på egen brygga så att de slipper ligga i närheten av otäcka plastbåtar.

Lite bilar kan vi bjuda på också.

Segling Frankrike 601

Aztec, en 1980tals prototypbil. För att ligga på topp i Monaco räcker det inte med nytillverkade superbilar, det har ju alla.

Segling Frankrike 590

En för gatbruk och en för terräng. De rika tänker på allt.

Segling Frankrike 610

En Porsche som landgångsbil. Moderna bilar är vulgärt.

Segling Frankrike 606

När man skall på Casino Monte Carlo finns det lite problem med bilvalet. Vilken färg skall man ha på sin Bentley Continental GT –och skall den ha tak? Man kan se Karin i bakgrunden!

Återkomsten

Fem veckor senare, efter hårt slit bland ruttnande fötter och bevuxna hjärtklaffar på infektionsavdelning i Uddevalla, ska jag äntligen tillbaka till Sanibel! Solen skiner, cirkadorna spelar och ljuva minnen väcks till liv när jag passerar genom Hyère, där jag var på språkresa för nästan 10 år sedan. Några timmar senare står jag på kajen i Toulon tillsammans med Anne och Calle och blickar ut över havet i den ljumma augustikvällen. Frankrike! Vi värmer upp skolfranskan i kön till färjan som ska ta oss till Korsika, där Sanibel väntar, och tar oss ombord utan missöden. I restaurangen avnjuts en spagetti med köttfärssås (ja, jag var tvungen, det andra alternativet var nötsås) och sedan kryper vi till kojs i vår Top Class hytt med havsutsikt. Vaknar utvilade nästa morgon och möts av en glad men trött kapten Paul, äntligen!

Segling Frankrike 417

Sanibel ligger vid kajen i marinan i Ajaccio. Vi installerar oss och efter en utsökt båtfrukost beger vi oss sedan ut på stadens gator. Paul ska ta med oss till glassstället där de var dagen innan, vilket innebär ungefär två timmars irrande innan vi till slut, av en slump, hittar glassstället i en helt annan del av staden. Nåväl, god glass var det i alla fall. Vi spenderar första dagen i Ajaccio, och morgonen efter är det dags för avgång, men först ska det provianteras och vinscharna servas, så den tidiga avgången blir vid tvåtiden. Vi vinkar av Johanna och kommer efter en trixig utläggning i trång och blåsig hamn ut på havet. Härligt! Anne tar rodret och styr som om hon aldrig hade gjort annat, men vindarna är mot oss så vi kommer först vid niotiden in i Golfe de Sagone, där vi lägger ankar för natten. Det blir en orolig natt eftersom stora böljor kommer in i viken och gungar oss lite väl intensivt. Nästa morgon kommer vi i alla fall upp relativt tidigt och styr åter ut på havet. Denna dag blåser det mera, upp mot 10-12 m/s och böljorna fortsätter gunga Sanibel rejält, vilket känns i framför allt den nya besättningens magar, men lite uppkastningar har ju ingen dött av, och de är ändå ganska glada.

Segling Frankrike 429

Segling Frankrike 461

Framåt eftermiddagen kommer vi sedan fram Calvi, som verkar vara ett rätt poppis ställe att döma av de flera hundra båtarna som ligger för ankar utanför. Dessutom kryllar det av vindsurfare, kitesurfare och jolleseglare i viken. Vi lyckas ändå ta oss fram och vraka en fender. Ankrar, badar och tar sedan Svante in till staden. Calle blir lite sugen på ta värvning i Främlingslegionen som har någon form av högkvarter i borgen på klippan ovanför staden, men Anne lyckas till slut locka med honom tillbaka till Sanibel. Somnar lyckliga och med sjösjukeplåster bakom öronen laddade för överfarten till fastlandet.

Segling Frankrike 487

Nya foton på flickr

Det finns massor av nya bilder på flickr att titta på för den intresserade från Sardinien och Korsika.

Åter till civilisationen, nästan.

 

Tunisien 054

Nu har vi seglat över till Sardinien. Första halvan av dygnet bjöd på mystisk sjörök, som att tuffa fram i blågrått vakuum, lite oklart vad som är hav och vad som är himmel.

 

Tunisien 059

Hjalmar lyckades uppfinna ett självstyrningssystem som gjorde överfarten lite festligare. Det är mycket teknologi och väldigt dyrt. Som allt på segelbåtar.

DSCF1555

Sardinen började fint. Vi fick lägga till i en helt öde hamn, bevakad av en gigantisk rostig mechwarrior. Det kändes tryggt efter alla korrupta poliser. Länge leve Tunisien!

 

DSCF1563

Stärkta med nya muntra besättningsmän skall nu Sanibel utforska Sardinernas land.

Farväl Tunisien

Efter vederkvickande veckor i Tunisen är det dags för en snabb sammanfattning.

Tunisien 001

1. Tunisien är hemskt varmt. Man ägnar dagarna åt att göra så lite som möjligt. Bäst är att spola sig med vattenslang. Det förklarar enkelt hur fransmännen lyckades invadera, ingen orkar bry sig om invasion i 40 gradig värme. Illasinannde kan argumentera för att det svarar för en del brister i samhällsstrukturen i övrigt också.

 

DSCF1430

Mest förnöjsamt i värmen var att spela datorspel. Det är en unik grej för Tunisien.

 

Tunisien 019

2. Tunisien är en polisstat. Utöver trafikljus har de trafikpoliser som vinkar lite som de vill, vid varje marina har de en veritabel armé med beväpnade myndighetspersoner och formulär. När vi skulle lämna landet fick vi ägna oss åt en timmes byråkrati som kulminerade i att två pistolbeväpnade poliser bordade Sanibel och frågade efter “presenter till konstaplarna”. Vi hade inga presenter men ångrar lite att vi inte bjöd på äpplen. Det är ju både nyttigt och gott. Polisen ovan var vi tvungna att smygfotografera, under föresats att fota bikinibruden i förgrunden.

Tunisien 024

3. Tunisiens president gillar sitt porträtt. Det sitter överallt. Man får givetvis rösta på vem man vill men han är den enda kandidaten, praktiskt!  Han har också gett sig själv rätt mycket fina utmärkelser.

 

Nu skall vi sluta med Tunisien och sätta kurs mot Sardinien igen. Där väntar nya muntra besättningsmän i form av Lars och Sandra!